love language

5 Armastuse keelt- Kindel tee oma armastatu südamesse (Maret Pajo)

Picture of Tere! Olen Annika Tell

Tere! Olen Annika Tell

Kes oleks võinud arvata, et laste kasvatamine on tegelikult müügi- ja juhtimiskoolitus?

Loe minu lugu

“Tee teistele seda, mida sa tahaksid, et sulle tehakse” ütleb kuldreegel. Kas ikka on nii? 

Oma raamatus “5 armastuse keelt: Saladus kestvaks armastuseks” Gary Chapman räägib viiest üldisest viisist, kuidas partnerid väljendavad ning kogevad armastust. Chapman nimetab seda “armastuse keeleks”, milleks on teenimise kunst, kingitused, füüsiline puudutus, kvaliteetaeg ning tunnustussõnad. 

Kuidas see päriselt töötab? 

Meil on neljaliikmeline pere – mina, minu abikaasa, nelja ja poole aastane vanem poeg ning kahe aastane noorem poeg. Räägime natuke lähemalt igapäevasest üksteise tunnustamisest, et panna lähedased enda ümber end armastatuna tundma. 

Mulle isiklikult meeldib kiitust jagada ning kui inimesed seda tähele panevad, motiveerib see mind olema ja ütlema veelgi rohkem. Näiteks ei meeldi mulle rutiini tekitavad igapäevased kohustused majapidamises. Kuid kui keegi märkab ning südamest lõunasöögi või koristatud köögi eest mulle tänu avaldab, motiveerib see mind tegema asju, mida ma tegelikult ei naudi. 

Teisest küljest teeb jällegi kurvaks, kui panen mängu kogu oma hoole ja aja ning keegi ei lausu sõnagi. See tekitab tunde, et kogu vaev oli asjata. Võib öelda, et vähemalt kodus olen ma “Tunnustussõnade” inimene. See armastuse keel on mulle meie majapidamises tähtis

Nii et tee teistele seda, mida sa ka endale teeksid, õigus? 

Pikemat aega jagasin ma tunnustust ja kiitust oma abikaasale iga pisemagi asja eest, mis ta kodus tegi, et teda julgustada ja motiveerida nägemaks ka minu pingutusi. Ma ise soovisin rohkem tunnustust ja märkamist, nii ma alateadlikult märkasin ja tunnustasin ka oma abikaasat.

See ei töötand, kohe mitte üldse. Tundus, et mu abikaasa tegemistele ei aidanud see kuidagi kaasa ning selle asemel, et ma ise saaksin rohkem tähelepanu, muutusin ma kannatamatuks ning nördinuks, sest minu tööd endiselt ei märgatud, mitte sellisel tasemel, mida oleksin oodanud. Tundsin end üksiku ning võimetuna. 

Kuid miks see ei töödanud? Tegin ma midagi valesti või ei saanud mu mees lihtsalt asjale pihta? Sellepärast, et minu abikaasa esimene armastuse keel ei ole “Tunnustussõnad”, vaid “Teenimise kunst.” Tema jaoks, armastus ja hoolivus tähendab üksteise teenimist ning armastusest teineteisele teenete tegemist.

Ta ei vaja tunnustust nagu janune lilleke, tema viis hoolivust välja näidata on lihtsalt minu omast erinev. Selle-eest tunneb ta end armastatuna kui olen korrastanud tema garderoobi. Kui aga unustan pesta tema särgi, mida ta järgmiseks päevaks vajab, tunneb ta end tähelepanuta jäetud.

Samal ajal, kui tema unustab minu autole kütust panna, ei häiri see mind sugugi. Vastupidi, olen aja jooksul pidanud harjuma teeneid vastu võtma ning vastutusest loobuma, sest see ei tule kuidagi loomulikult. Lapsepõlves õpetati mulle, et igaüks vastutab oma asjade eest ise, ei olnud oluline, kas tegemist oli “meeste” või “naiste” ülesannetega. Kas näete arusaamatusi, mis võivad tekkida, eeldades, et minu partner räägib seda sama armastuse keelt, mis ma isegi? 

Mulle tuletatakse meelde viie armastuse keele printsiipe erinevates elu etappides.

Kui me alles kohtamas käisime ning olime pereloomistapi algus aegades, tuletati meile erinevusi mitmel moel meelde: kuidas meeldib talle oma vaba aega veeta? Minu jaoks parim puhkus tähendas üksi kodus olemist, koristades ja organiseerides rahulikult omi asju, ilma kuhugi kiirustamata. Ma tahtsin aega, et pea selgeks saada.

Minu kaasa täiuslik puhkus tähendas kuskile välja minekut ja koos tegutsemist. See täitis tema energia paagi ning pani ta hästi tundma. Kujuta ette seda tunnet, kui ma ütlesin, et oleksin parema meelega üksi kodus, kui läheksin temaga koos välja. Mina väljendasin oma vajadust, kuid see pani teda mõnikord tundma, et ma lihtsalt ei hooli temast piisavalt. Ja mina ei saanud aru, miks tema ei saa aru minu vajadusest oma asju korrastada 🙂 

Tasub jälgida ja küsida, või isegi testida, milliseid armastuse keeli sinu lähedased eelistavad. Nii et sa tead, mis paneb sinu lähedasi armastatuna ning tänulikumana tundma, niiviisi saad neile seda rohkem pakkuda. 

We need to listen, tune in, WANT to know and create systems to REMEMBER because the love languages that are not natural to us, we tend to forget about if not reminded consistently.

Kuidas armastuse keeli tuvastada? 

  • Jälgi, mis teeb sinu lähedasi õnnelikuks
  • Küsi neilt nende vajadusi
  • Tee test5 armastuse keelt”.

Ja silmiavav vihje- mis on need asjad, mis sinu partnerit vihastavad? Tavaliselt tehes vastupidist paneb see neid armastatuna tundma. Näiteks kui minu partner saab minu peale pahaseks, sest ma ei ole maja koristanud, tunneb ta end suurepäraselt, kui olen seda teinud. Kui mina ärritun, sest minu abikaasa ei ole minu pingutusi tähele pannud, tunnen ma end jällegi väga hästi, kui ta minu tehtud tööd märkab. Tihtipeale konflikt pakub ka salajast võtit õnnelikku suhtesse, me lihtsalt peame kuulama, häälestama ja TAHTMA teada, luua süsteeme, mida meeles pidada, sest armastuse keeled ei ole meie jaoks loomulikud, mida me kipume unustama, kui neid endile järjepidevalt meelde ei tuleta. 

Armastusega,

Annika

P.S. Mõtle ühele enda sõbrale, kellel võiks sellest postitusest kasu olla ning jaga seda temaga! Kõigile kulub päeva killuke positiivsust ning nii tema kui ka mina hindame seda kõrgelt!

JAGA KA SÕPRADELE

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga