kid-on-playground

Kes koolitas lapsed müügimeistriteks?

Picture of Tere! Olen Annika Tell

Tere! Olen Annika Tell

Kes oleks võinud arvata, et laste kasvatamine on tegelikult müügi- ja juhtimiskoolitus?

Loe minu lugu

Olen müügiga ligi 20 aastat seotud olnud ning kasvatades enda kahte väikest poega hämmastab mind ikka ja jälle, kui head müügiinimesed need väikesed marakratid on. Strateegiaid, mida 2 või 4-aastane nii edukalt kasutab, tuleb 20, 30, 40-aastasele hakata nullist õpetama.

Kust lapsed need müügioskused õppisid ja kuhu nad need aastatega kaotavad?

Oli järjekordne õdus sügisõhtu. Lapsed olin lasteaiast koju toonud, abikaasa töö lõpetanud ning tõotas tulla mõnus õhtu perega. Valmistasin parajalt õhtusöögiks kartuliputru. Kui mu vanem poeg meie koduse restorani õhtusöögi menüüst kuulis, tõusis selline hädakisa, mis jätaks isegi meie suitsuanduri häbisse. Vähemalt selle saaks vaigistada patareide eemaldamisega, aga seda võimalust lastega pole. Nende energia on piiritu.

’Mis söök see kartulipuder ka on????’ küsis ta ahastusega. Selle asemel nõudis noorhärra hoopis mannaputru. Nüüd oli minu kord talle üllatunud pilguga otsa vaadata. 

Tõesti? Mannapuder õhtusöögiks? 

“Kallike, aga mul kartulid juba keevad.” üritasin rahulikult seletada. “Aga sa saad ju mannapudru ka keema panna.” tuli vastuseks. Üritasin teda veenda, et puder on puder, kuid ei, ta seisis enda õhtusöögi nägemuse eest kindlamalt kui Mount Everest. Seda mäge oleks vist kergem liigutada, kui poja otsust muuta.

Kas minu 4-aastane näitas mulle praegu koha kätte? 

Oot, oot, oot ma olen siiski ka müügiguru, nii et nõnda lihtsalt ma järele ei saanud anda. Valmistu hävinguks mu kallis poeg 😀 Okei, ma saan aru, et ma olin valmis alustama tulist debatti oma 4-aastasega, aga ma ei saanud ju lasta oma lapsel ennast nurka suruda.

Mis teeb lapsed müügikõnelustes nii edukaks?

  1. Nad on enda tootest ise väga müüdud! Nad on 100% veendunud, et mannapuder on kordades parem õhtusöök kui kartulipuder.
  2. Järjekindlus. EI pole nende jaoks võimalik vastus ning nad ei väsi enda argumente lauale ladumast, kuni kõik on lõpuks aru saanud, et neil on õigus.
  3. Entusiasm. Müük on emotsioonide ülekanne ning seda erilist sära on laste silmis rohkem kui selgel talveööl tähti taevas.

Diskuteerisime siis köögipliidi ees ning ladusime üksteise võidu enda argumente lauale. Uskumatu kui hästi ta kõik mu vastulaused ära vastas!!! Ja veel niivõrd loogiliste argumentidega.

Müük, juhtimine ning laste kasvatamine on väga sarnased. Kui oled õppinud müüki või juhtimist, siis oled õppinud laste kasvatamise kohta rohkem, kui arvad. Ning vastupidi.

Tuleb tunnistada, et peale kõiki neid aastaid müügikoolitusi tuli mul lõpuks tema järjekindlusele alla vanduda.

Lahingu küll kaotanud, tundsin sisimas siiski veidi uhkust tema järjekindluse ja veendumuse üle. Sedasi saigi kartulipott enda kõrvale väikese sõbra ning peagi segunesid köögis kartuli ning manna magusad aroomid.

Kui edukas läbirääkija sina oled?

  1. Kui proovid kedagi milleski veenda, kas oled ise 100% enda ideest müüdud?
  2. Kui järjekindel oled enda ideedega või annad sa kiiresti alla?
  3. Kas su silmad säravad, kui enda uusi ideid tutvustad?

Kasvatades lapsi, saad igapäevaselt väga head juhtimis- ning müügikoolitust.

Kui suudad mõlemad ühendada, õppides siin ja rakendades seal, siis oled superstaar nii kodus kui tööl. Kui me oskaks vaid näha neid õppetunde, mida elu meile igapäevaselt annab ning nendest järeldusi teha, et homme tiba targemad olla.

Sa ju tead, et parim aeg tegutseda on nüüd ja praegu! 

Seega, kuna sul on juba see postitus lahti, võta paar minutit, et mõelda järgnevatele küsimustele, neile vastata ja saata omale meilile, nii et saaksid neid sobival ajal üle vaadata.

Sinu vastuseid ei salvestata kusagil ja need on ainult sulle kasutada.

Mõtle tagasi viimasele kogemusele, kui üritasid kedagi enda idees veenda:

JAGA KA SÕPRADELE

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga